NFT ruzie: PUNKS en PHUNKS

29 november 2021

Vele miljoenen gaan om in de nieuwste markt van NFT's, non fungible tokens. Per dag worden er dan ook tientallen nieuwe NFT-projecten gelanceerd, immers, iedereen wil de schepper zijn van een nieuw NFT-succes. Er komt van alles aan afbeeldingen voorbij, variërend van apen tot monsters en huizen. Een populair project doet alles net even anders dan de voorgaande projecten (ook hier draait alles om branding en originaliteit). Of je doet juist niet alles anders… in deze blog hebben we het over de ruzie tussen de Punks en de Phunks. 

CryptoPunks is een van de oudere en meest populaire projecten. Het bedrijf achter deze NFT's is Larva Labs. Voor een NFT van een CryptoPunk wordt honderdduizenden dollars betaald.

Vrij recentelijk is het NFT project CryptoPhunk gelanceerd door Not Larva Labs. De naam, de vormgeving en zelfs de bedrijfsnaam, alles is gebaseerd als kopie op Larva Labs. Het motto van de nieuwkomer CryptoPhunks is waarschijnlijk “kopiëren is ook kunst”.

Op de homepage van de website van Not Larva Labs staat: “Our lawyers told us to put something here to remind you that we are, in fact, definitely not Larva Labs.” Aangezien Not Larva Labs beweert dat kunst altijd een afgeleide is van eerdere uitingen, hebben ze een statement waarin ze aangeven dat op Web3 (de nieuwste vorm van het internet), absolute vrijheid van meningsuiting zou moeten gelden. Vrijheid moet grenzeloos zijn. Deze statement is alvast een voorproef op hun reactie op de auteursrecht claim van Larva Labs, die begrijpelijkerwijs moeite heeft met de CryptoPhunks.

De gehele NFT-markt is nog nieuw, jong en in verre mate gedecentraliseerd, maar dat wil dit natuurlijk niet zeggen dat de huidige wetten en regels niet van toepassing zijn. CryptoPhunks kan zijn borst dus nat maken. Aan de andere kant is CryptoPhunks wel een interessant project dat de grenzen opzoekt en ter discussie stelt. Kan een kopie en parodie ook kunst zijn?

 Tekst bij beeld

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP