Nijntje en een stout konijntje

17 februari 2022

Soms gaan merkuitspraken over de raarste conflicten. Deze keer is een logo van een lief konijntje ingediend in de Europese Unie door het bedrijf Bunnyjuice. Het gaat hierbij om kleding en ondeugende producten, namelijk sekspeeltjes. Het lieve konijntje blijkt dus een tamelijk ‘stout’ konijntje.

De merkhouder Mercis van een ander lief konijntje, Nijntje, dient een oppositie in. Diverse varianten van Nijntje zijn als beeldmerk geregistreerd, onder meer voor kleding. Het is wel begrijpelijk dat Mercis moeite heeft met het stoute konijntje als je de beeldmerken van Mercis vergelijkt met het bestreden logo. Het Europese merkenbureau vindt dat ook en deze instantie wijst de oppositie toe voor de identieke producten waarvoor de betreffende merken zijn ingeschreven (kleding).

Echter, het konijntje van Bunnyjuice is ook voor sekspeeltjes e.d. ingediend, producten waarvoor de beeldmerken van Nijntje niet zijn geregistreerd. Mercis doet een beroep op de bekendheid van het Nijntje logo om de aanvraag van het konijntje tegen te gaan. Een bekend merk heeft een ruimere beschermingsomvang en kan ook optreden tegen overeenstemmende merken die voor niet soortgelijke producten en diensten zijn ingediend. Hierbij is dan wel de voorwaarde dat er door het overeenstemmende merk afbreuk wordt gedaan aan het bekende merk of juist wordt meegelift op de reputatie van het bekende merk.

Het indienen van bewijs van de bekendheid van je merk blijkt telkens weer een lastige hobbel. Zo ook in deze zaak. Mercis dient uiteenlopend bewijsmateriaal in en wijst onder meer op de verschillende prijzen die Dick Bruna heeft gewonnen. Helaas voor Mercis mag dit niet baten, want het Europese merkenbureau ziet geen bewijs waaruit blijkt dat het logo bekendheid heeft bij het relevante publiek voor de producten waarvoor de merken zijn ingeschreven. Bewijs dat bekendheid aantoont is iets wezenlijks anders dan bewijs dat het merk wordt gebruikt. Het gaat erom dat de consument het merk direct herkent. Door middel van bijvoorbeeld marktonderzoeken is bewijs van bekendheid aan te tonen. Helaas voor Mercis wordt de oppositie door dit gebrek aan bewijs afgewezen.

  

Tekst bij beeld-1

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP