Pas op voor verkeerd gebruik van uw merk!

27 september 2022

Het onderscheidend vermogen van een merk is dynamisch. Door grote marketing-inspanningen kan uw merk bekend worden. Het onderscheidend vermogen en daarmee de beschermingsomvang van het merk neemt dan toe. Aan de andere kant, door verkeerd merkgebruik kan de bescherming van uw merk juist verminderen en zelfs verdwijnen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Manieren om uw merkrecht sterk te houden

Gebruik uw merk altijd daadwerkelijk als merk. Dus niet als zelfstandig naamwoord en ook niet als werkwoord. Dat klinkt logisch maar in de praktijk wordt een merk geregeld verkeerd gebruikt. Bijvoorbeeld de campagne “Weet jij wat bricken is” van YellowBrick. Dergelijk gebruik is niet verstandig. Dit bevordert het onderscheidend vermogen van deze merknaam niet. Gebruik uw merk bijvoorbeeld altijd in combinatie met een ®, met een hoofdletter en, belangrijker nog, dus nooit in beschrijvende zin of als werkwoord. Twijfelt u of u uw merk wel op de juiste manier gebruikt? Neem dan contact met een merkenadviseur op. Zij adviseren u graag.

Tip: merkenhandleiding (brandbook)

Worden uw merknamen en beeldmerken (logo’s) vaak door derden (distributeurs of wederverkopers) gebruikt? Stel dan een handleiding voor merkgebruik op. Daarin kunnen de do’s en don’ts over het gebruik van de merken worden aangegeven. Zo voorkomt u ‘verkeerd’ gebruik van uw merk, wat uiteindelijk ten koste gaat van de bescherming van uw merk.

Wilt u meer tips over uw merk? Lees dan ons blog 10 valkuilen bij merkregistratie.

Bij merkbescherming komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u uw merk of een andere intellectueel eigendom beschermen? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK OF EEN ANDER INTELLECTUEEL EIGENDOM BESCHERMEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP