Philips, made in China?

20 mei 2021

In het merkenrecht speelt de zogenaamde herkomstaanduidingsfunctie van het merk een belangrijke rol. Sterker nog, het Europese Hof van Justitie ziet de herkomstaanduiding zelfs als de essentiële functie van een merk. Alleen door een exclusief en wettelijk beschermd merkrecht kunnen merkhouders aan consumenten immers de herkomst van hun producten of diensten garanderen.

Zonder de bescherming van het merkrecht mag iedereen een merk gebruiken en weet  u dus nooit zeker van welke fabrikant een product afkomstig is. Wie tevreden was over zijn oude Senseo®, wil er zeker van zijn dat zijn nieuwe Senseo® van dezelfde fabrikant met dezelfde kwaliteitseisen afkomstig is.

Een merklicentie van 700 miljoen

Die fabrikant, van de Senseo®, is Philips. En Philips heeft onlangs de huishoudelijke apparatendivisie, strijkijzers, stofzuigers, airfryers en koffiezetapparaten, voor 4,4 miljard euro verkocht aan de Chinese investeerder Hillhouse. En die mag de apparaten gewoon blijven verkopen onder de merknaam Philips, ook al zal een Philips Senseo® dus niet meer afkomstig zijn van Philips N.V. in Eindhoven. Daar was enige verontwaardiging over. Want hoe zit dat dan met die belangrijke herkomstaanduiding?

Kort gezegd: die wordt nu wat gecompliceerder. De herkomst van de producten, de koffiezetapparaten, verandert dan misschien, maar het merk Philips blijft van Philips. Het Chinese Hillhouse heeft de apparatendivisie gekocht, maar heeft het merk Philips alleen in licentie gekregen. Voor 15 jaar, voor een licentievergoeding van 700 miljoen euro. En om de nog altijd sterke reputatie van het merk Philips te beschermen, zijn er aan de licentie strenge kwaliteitseisen verbonden. En door deze strenge eisen te stellen, garandeert Philips dus indirect aan de consument de kwaliteit van de onder de merknaam Philips verkochte producten.

Merken worden natuurlijk heel vaak verkocht, vaak met het bedrijf, zoals de HEMA, en soms zonder het bedrijf, zoals het merk V&D. Bij volledige verkoop verandert de herkomst dus helemaal. Maar bij een licentie onder voorwaarden, zoals bij Philips, blijft het merk in feite dus wel de garantie voor een onveranderde kwaliteit.  

Meer weten over merklicenties of overdracht van merken? Onze adviseurs kunnen u er alles over vertellen. 

Philips-Senseo

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP