Pikachu: bekende Pokémon en bekend merk?

01 september 2022

De populariteit van Pokémon is ongekend en door de introductie van Pokémon Go in 2016 is deze populariteit alleen nog maar toegenomen in de afgelopen jaren. De merchandisingmachine van Nintendo, variërend van speelkaarten, computerspellen tot films, draait dan ook overuren. Reden genoeg om de naam Pokémon als merk te beschermen.

Pikachu is de bekendste Pokémon. Deze Pokémon is naast ook andere bekendere Pokémon karakters als Charmander, Venusaur, Mewtwo en Bulbasaur ook als merk vastgelegd in de Europese Unie. De vraag is: hebben deze Pokémonkarakters nu ook een merkfunctie? Zijn het onderscheidingstekens waarmee men de herkomst van de producten kan herkennen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het merk Charmander voor diverse producten. Of moeten de namen worden gezien als slechts het karakter dat onlosmakelijk verbonden is aan het product. Pokémon is dan het overkoepelende merk.

Bij de filmtitel en karakter Dr. No, uit de James Bond Series, zag de rechter bijvoorbeeld geen merkgebruik. Het Europese merkenbureau oordeelde in een recente oppositie tegen het merk PKAQIU dat PIKACHU een bekend merk is. Of een karakter daadwerkelijk een merk is, speelde geen rol in deze overweging. Hiermee geeft de instantie eigenlijk aan dat het Pikachu wel als merk ziet. Goed nieuws voor Nintendo, want de oppositie wordt op basis van de bekendheid van het merk PIKACHU in hun voordeel beslecht. Stel dat Pikachu niet werd gezien als merk, dan had dit elektrisch geladen karakter zijn bliksemaanval hoogstwaarschijnlijk wel achter de hand gehad. Vergis je niet in deze Pokémon!

 Tekst bij beeld-1

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP