Playmobil weert PLAYMOBOY voor seksspeeltjes

08 juli 2021

PLAYMOBIL heeft recentelijk een oppositie ingediend tegen het merk PLAYMOBOY voor sekspeeltjes. Dat Playmobil moeite heeft met dit overeenstemmende merk is begrijpelijk. Vooral als speelgoedmerk wil je geen associaties die een negatief effect kunnen hebben voor je merk.

Maar merkenrechtelijk gezien: zijn sekspeeltjes soortgelijk aan kinderspeelgoed? U kunt moeilijk zeggen dat de verkoopkanalen hetzelfde zijn, noch dat de producten concurreren of dat de doelgroep identiek is.

Playmobil kiest voor de makkelijke weg maar neemt daarbij wel een risico. Eén van de merken van Playmobil is ingeschreven in klasse 35 voor de detailhandel in “toys”. Wat deze “toys” nu precies zijn blijft in het midden. Dus, zo redeneert het Europese merkenbureau, dit kunnen ook speeltjes zijn voor volwassenen. Detailhandel en verkoop van specifieke producten is een dienst die soortgelijk is aan de producten zelf en dus concludeert het Europese merkenbureau dat het bezwaar van Playmobil gehonoreerd moet worden.

De uitkomst was waarschijnlijk anders geweest wanneer de wederpartij in de procedure om bewijs van gebruik had gevraagd van het merk van Playmobil. In dat geval had Playmobil bewijs van het gebruik ingediend en was duidelijk geweest welke “toys” Playmobil nu precies had verkocht. Dan waren de producten en diensten dus niet soortgelijk geweest.

Playmobil had in dat geval alsnog op basis van haar reputatie waarschijnlijk wel kunnen optreden, maar dit heeft qua bewijs en tijd veel meer voeten in de aarde. Wie waagt die wint!

dan-counsell-sdTL4qTynfM-unsplash

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP