Pleegt het Selfie Museum merkinbreuk?

17 mei 2022

In de categorie ‘huh, wat? Het Museum of Selfies sleept het Original Selfie Museum voor de rechter. En nee, het gaat niet om met weloverwogen cultuursubsidies betaalde projecten om musea aantrekkelijker te maken voor jongeren, maar om twee winkels, studio’s, waar je, hoe gek dat ook klinkt, een selfie kunt laten maken. Bijvoorbeeld in een Emoji Pool of een Upside Down Room. Een klassieke Bathroom Selfie behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Het Museum of Selfies uit Los Angeles beschuldigde het Original Selfie Museum in Miami onlangs van merkinbreuk. Het Museum uit Los Angeles beriep zich daarbij op een merkregistratie van het woordmerk Museum of Selfies. Dat merk was alleen nog niet helemaal geregistreerd, maar volgens het Museum of Selfies was er toch helemaal niets mis met het merk. Het Original Selfie Museum stelde natuurlijk meteen oppositie in tegen de registratie en vroeg zelf meteen ook een paar merken aan.

Het grootste probleem leek dat er inmiddels wel heel erg veel Selfie Musea zijn. En niet alleen in de Verenigde Staten, maar eigenlijk overal waar mensen zijn die hun Instagram account moeten vullen. Overal dus. Misschien dat degene die ooit als eerste de term Selfie Museum bedacht, zich toen nog op de oorspronkelijkheid van de term had kunnen beroepen (want echt beschrijvend is het niet, het is tenslotte niet echt een museum), maar inmiddels zou je ook best kunnen zeggen dat het een onbeschermde soortnaam is geworden (zoals ook gebeurde met bekende merken als Aspirine, Ranja en Frisbee).

De rechtszaak tussen het Museum of Selfies en het Original Selfie Museum had dus best wat interessante merkenrechtelijke argumenten kunnen opleveren. Had gekund, want tot een echt inhoudelijk debat kwam het helaas niet. De rechter deed de zaak af op procedurele gronden en bestempelde de vorderingen van het Museum of Selfies als shotgun pleading, een mooie juridische term voor het Nederlandse ‘onvoldoende duidelijk en concreet geformuleerd’. Een shot hagel, om het niet-juridisch te formuleren.

Een gemiste kans dus, maar wie weet krijgt de zaak nog een vervolg. Ondertussen is het goede nieuws voor de cultuursector natuurlijk dat de bezoekersaantallen van musea wereldwijd omhoog lijken te schieten.

Selfiepool.tiny

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP