Plus tegen Plus

13 december 2022

De concurrentiestrijd tussen supermarkten kan wel eens hevig zijn. Maar dat deze wordt uitgevochten in merkenrechtelijke geschillen komt dan weer niet zo vaak voor.

Maar wel in geval el Cortes Ingles (de Spaanse supermarktketen) die moeite had met een merk van Lidl. El Cortes Ingles heeft het beeldmerk Plus geregistreerd. Het merk wordt gebruikt voor een abonnement waarbij je onder meer minder bezorgkosten betaalt. Lidl diende in de Europese Unie het beeldmerk Lidl Plus in. Dit merk wordt voor een klantenkaart gebruikt.

Is er sprake van verwarring? In het merk van Lidl staat natuurlijk het woord Lidl hetgeen al een mogelijke verwarring voor een deel wegneemt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je dan zomaar een ander merk mag gebruiken als je maar je overkoepelende merknaam toevoegt, maar het Europese merkenbureau geeft in de beslissing al direct aan dat het woord Plus nogal gangbaar is. Tel daarbij op dat de grafische elementen van beide merken verschillen en je krijgt al een idee wat het Europese merkenbureau van de overeenstemming vindt: minimaal.

Niettemin kunnen er omstandigheden zijn die toch voor verwarring kunnen zorgen. Zo kan het oudere merk bekend zijn waardoor de beschermingsomvang groter is. El Cortes Ingles heeft dit aangevoerd maar tegelijkertijd heeft het ook nagelaten dit fatsoenlijk te bewijzen. Het Europese merkenbureau komt tot de conclusie dat er geen sprake is van verwarring en wijst de oppositie af. De conclusie is dat hele gangbare en beschrijvende woorden gewoonweg niet geclaimd kunnen worden, ook als deze zowel als logo als merk geregistreerd zijn.

Plus NL 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP