Poolse airline roert zijn staart

31 mei 2022

Niets zo herkenbaar als de staart van een vliegtuig: de plek om direct te zien met welke vliegtuigmaatschappij je van doen hebt. De nationale trots is natuurlijk de witte staart van KLM met daarin KLM in lichtblauwe letters. Of denk aan de rood witte kangaroo van Qantas. Zeker ook zo bekend is het geel/blauw van Lufthansa. Na de wijziging in huisstijl, is het geel vervangen door wit. Een stuk strakker en wel zo mooi.

Alleen was de Poolse vliegtuigmaatschappij LOT hier niet zo blij mee. Vooral niet toen Lufthansa de staart van het vliegtuig als Europese merk indiende. LOT diende een oppositie in op basis van een tweetal merken: hun logo en hun “staartmerk”.

Heeft LOT een punt? Vooropgesteld, bij logo’s heb je best een grote gelijkenis nodig. Nu zie je hier best enige gelijkenis tussen de logo’s, alleen als je wat beter kijkt zijn er visueel toch heel wat verschillen: de vogels in beide logo’s zijn totaal anders. De kleur blauw is zelfs niet helemaal hetzelfde. De witte cirkel is wel gelijkend, alleen is dat weer niet een sterk onderscheidend element. Het Europese merkenbureau komt tot dezelfde conclusie: visueel zijn de merken niet gelijkend. Auditief kunnen de merken niet vergeleken worden. Conceptueel is er wel enige overeenstemming. Echter, in de regel is een conceptuele overeenstemming niet voldoende om verwarring aan te nemen. En zo ook hier: het Europese merkenbureau ziet geen risico van verwarring en dus ook geen reden de aanvraag af te wijzen.

LOT wordt dus in het ongelijk gesteld en de oppositie wordt afgewezen.

Vleugels-1

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP