Poppetje vraagt om bescherming

01 november 2021

Wie kent ze niet Pikachu, Lara Croft, Sonic of Mario Bros? Game karakters zijn de filmsterren van nu. Stuk voor stuk iconische verschijningen die een enorme merkwaarde hebben. Maar hoe beschermt u dit soort karakters? Immers, deze personages hebben diverse poses en uitdrukkingen die lastig in een registratie te vangen zijn. En wat is dan de beschermingsomvang?

Mogelijkheden bescherming

De eerste mogelijkheid om het personage te beschermen is op grond van het auteursrecht, mits het personage origineel is. Het voordeel van het auteursrecht is dat registratie niet nodig is voor bescherming. Dat is handig, want de personages hebben diverse poses, uitdrukkingen en bewegingen wat registratie inflexibel en onhandig maakt.

De tweede mogelijkheid - en vaak verstandig om te doen - is een registratie van een personage als model. Een model moet wel nieuw zijn en afwijken van wat er al bestaat. U krijgt dan, na registratie, een bewijs in handen. Van 1 model kunt u verschillende poses en/of uitdrukkingen (in de EU maximaal 7 per model) registreren. De variatie kan dus worden meegenomen maar is wel beperkt. Van tevoren zult u dus goed moeten bedenken welke poses en uitdrukkingen u wilt beschermen.

Mogelijkheid nummer drie is een personage als merk registreren. Dit betreft dan 1 pose of uitdrukking van het personage. Het voordeel van een merkregistratie is dat deze niet beperkt is in tijd (dit in tegenstelling tot een auteursrecht en een modelregistratie die beperkt zijn in tijd).

Al deze beschermingsmogelijkheden kunnen naast elkaar lopen, maar vaak is een gerichte strategie verstandig.

Wat is de beschermingsomvang?

De reikwijdte van de bescherming is op voorhand niet in te schatten, veel hangt af van de creatieve keuzes die gemaakt zijn. Hoe origineler, hoe groter de omvang en hoe eerder er sprake is van een verveelvoudiging van het werk of een model met dezelfde algemene indruk.

Waar kunt u dan tegen optreden?

Bij het auteursrecht en modellenrecht gaat het, kort gezegd, om de gelijkenis tussen de personages.

Stemt de algemene indruk overeen? Komen de originele elementen terug in het bestreden personage?

Bij merken moet er eveneens sprake zijn van overeenstemming. Vaak is dan niet voldoende dat er sprake is van bijvoorbeeld een “cartoonesk olifantfiguur”. Er moet sprake zijn van visuele overeenstemming tussen deze olifantfiguren.

Zo heeft het Europese merkenbureau recentelijk een beslissing genomen in een oppositieprocedure die over twee game personages ging. Deze personages zijn bedoeld voor slotmachines.

Het zijn twee verschillende poppetjes waarbij de totaalindruk verschilt. Beide personages beelden weliswaar een poppetje uit met een bolhoed, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het aantal ogen verschilt, de pose is anders, de opdruk op de bolhoed is anders, de vorm van de poppetjes is anders, de stand van de voeten is anders etc. De oppositie werd dan ook afgewezen.

Er moet dus wel sprake zijn van duidelijke overeenstemming. Niettemin is het erg verstandig om een personage te beschermen om zo op te kunnen treden als er wel sprake is van inbreuk.

Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan gerust contact op met één van onze merkenadviseurs.

Beeld bij tekst

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP