Pshhh… over klanken voor dranken

13 augustus 2021

"De meeste waren maken slechts geluid wanneer zij worden geconsumeerd.” (Gerecht van de Europese Unie, 7 juli 2021).

Maak kennis met ‘het werk van geluidsingenieurs om levensmiddelen akoestisch te begeleiden.’ In dit geval: een aangevraagd klankmerk voor dranken, bestaande uit het geluid van het openen van een drankblikje, gevolgd door een seconde stilte, gevolgd door gebruis van ongeveer negen seconden.

Klik, stil, pshhh...

De inschrijving van dit geluidsfragment als klankmerk voor blikjes en dranken werd geweigerd door het Europese Merkenbureau. Klik, stil, pshhh heeft geen onderscheidend vermogen en kan niet als merk dienen. Consumenten zullen het niet zien als een herkomstaanduiding. De klanken zijn niet meer dan een aanduiding van de eigenschappen van de producten.

Criteria voor klankmerken

Op het eerste oog weinig verrassend. En op het tweede oog eigenlijk ook. Maar de aanvrager van het klankmerk ging in beroep en onlangs boog het Gerecht van de Europese Unie zich over de zaak. Het arrest van het Gerecht is merkenrechtelijk toch wel interessant. Het is de eerste uitspraak over een als audiobestand aangevraagd klankmerk. In de uitspraak verduidelijkt het Gerecht de criteria voor klankmerken.

Anders dan bij vormmerken, denk aan de Toblerone-reep, gaat het bij klankmerken om een merk dat losstaat van het uiterlijk of de vorm van de producten. Het criterium voor vormmerken, of het merk echt afwijkt van wat gangbaar is, is in beginsel dan ook niet van toepassing op klankmerken.

Herkenbaar

Een klankmerk moet herkenbaar zijn als merk, zodat de consument het kan beschouwen als een aanduiding van herkomst en niet alleen (zoals bij klik, stil, pshhh) als een functioneel element van een product, of, in de formulering van het Gerecht, ‘een aanduiding zonder boodschap.’

Maar waar ligt nu precies de grens, wanneer kan een klank, een melodietje of een tune wel als merk worden geregistreerd? Dat is niet altijd goed voorspelbaar. Zo werd het, toch vrij herkenbare, tweetonige Da Dum van Netflix eerder geweigerd, terwijl het gefloten melodietje van Coolblue wel kon. Een klankmerk aanvragen is dan ook een zorgvuldig proces, waarbij de laatste stand van zaken in wetgeving en rechtspraak een belangrijke rol speelt.

Een aardige terzijde tot slot. Een commentator merkte op dat het klankmerk eigenlijk al bestond. Maar dan als woordmerk, in de laatste lettergreep van een zeer bekend koel koel koel sissend colamerk...


yesmore-content-9wKGxC5bm24-unsplash

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP