Redt DocuSign het tegen SignaDoc?

27 mei 2022

DocuSign is, zoals u waarschijnlijk al dacht, een handige tool voor het ondertekenen van documenten. Marketingtechnisch is een dergelijke naam perfect, want je hoeft niemand te vertellen waar het product voor bedoeld is. Merkenrechtelijk gezien is de naam wat problematischer, want is de naam niet te beschrijvend? En als de registratie van de naam het toch haalt, is de beschermingsomvang dan niet erg beperkt?

Deze twee vragen kwamen aan bod in de recente oppositie van DocuSign tegen SignaDoc. Hoewel het Europese merkenbureau het woordmerk DocuSign heeft geaccepteerd, vindt de Oppositie-afdeling de naam nogal beschrijvend. Deze afdeling gaat niet zover dat de naam helemaal niet geclaimd kan worden maar de beschermingsomvang is wel beperkt.

De volgende vraag is dan of deze beperkte beschermingsomvang voldoende is om SignaDoc te dwarsbomen. Het antwoord is ja. De merken stemmen visueel en auditief overeen, conceptueel zijn ze zelfs erg gelijkend. En ook al is het oudere merk beperkt qua bescherming, in dit geval zijn beide merken voor precies dezelfde diensten bedoeld en kan een risico van verwarring niet uitgesloten worden. De uitkomst was ongetwijfeld anders geweest als SignaDoc iets meer afstand had genomen.  

Docusign-1

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP