Rupsennieuws: Colin & Cuthbert sluiten vrede

14 maart 2022

Rupsje Nooitgenoeg in het kwadraat. Dat is ongeveer waar je aan denkt bij Colin & Cuthbert en hun neefjes en nichtjes. Een opgerolde chocoladecake, vette botercréme, een dikke laag chocola eromheen en nog meer chocola er bovenop. Kennelijk ga je er zo uitzien als je als rups opgroeit op de snoep- en taartafdeling van een Britse supermarkt.

Deze populaire rupsen leven al tientallen jaren tussen de zoetwaren. En aan hun achternaam te zien, zijn ze ook allemaal familie van elkaar: Colin the Caterpillar bij Marks & Spencer, Cuthbert the Caterpillar bij de Aldi, Curly the Caterpillar bij Tesco’s, Wiggles the Caterpillar bij Sainsbury’s, Clyde the caterpillar bij Asda, Cecil the Caterpillar bij Waitrose en Morris the Caterpillar bij Morrison’s. Om er een paar te noemen.

Familie

Nu lijken familieleden wel vaker op elkaar, zeker in rupsenfamilies, en meestal leidt dat niet tot ergernissen of conflicten. Maar bij deze taartrupsen (erucae crustularum) liep het echter anders.

In april 2021 kreeg Aldi’s Cuthbert the Caterpillar een brief van de advocaten van Marks & Spencer. De familiegelijkenis met hun Colin the Caterpillar was te groot en in strijd met Colin’s auteursrechten en merkrechten. De Aldi keek om zich heen, zag daar al die andere taartrupsen en lanceerde de twitter-hashtag #freecuthbert. De Cake War begon.

Marks & Spencer begon een procedure bij de Engelse High Court. Aldi probeerde het conflict anders te benaderen. Met humor. This is not just any court case, this is…#freecuthbert, een parodie op de bekende slogan van Marks & Spencer, gevolgd door meme’s van Cuthbert achter tralies, Cuthbert met een exemplaar van ‘Patents, Copyrights & Trademarks for Dummies’ enzovoort, enzovoort. Meteen trending op Twitter en goed voor een stortvloed aan reacties en nieuwe video’s en meme’s.

Vrede

Cuthbert zelf was even onvindbaar, maar verscheen na korte tijd weer in de schappen, in een limited edition. Nog niet verpopt, maar wel een beetje veranderd. Zo keek hij de klanten nu niet meer met bruine, maar met witte chocolade-ogen aan. En de winst zou helemaal naar een goed doel gaan.“Laten we geld inzamelen voor een goed doel, niet voor advocaten”, twitterde Aldi aan Marks & Spencer. En:“kunnen Colin en Cuthbert geen besties zijn”

Meer brieven van meer advocaten volgden. En toen werd het stil. Naar nu blijkt omdat partijen vrede hebben gesloten. Wat er precies in de (vertrouwelijke) schikking staat, is onbekend, maar een woordvoerder van Marks & Spencer gaf aan heel tevreden te zijn. De Aldi reageerde ietsje anders: “Cuthbert is vrij en kijkt ernaar uit om al zijn fans weer snel te zien.”

Besties

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP