Skittles voor marihuana-producten is geen goed idee

18 mei 2021

In de Verenigde Staten en Canada is de legale markt voor marihuana en marihuana gerelateerde producten booming. Maar het omzetten van een illegale markt in een legale markt levert soms wat aanpassingsproblemen op. Merkenrechtelijke aanpassingsproblemen bijvoorbeeld.

In een illegale markt wordt de wet per definitie overtreden en over intellectuele eigendomsrechten zullen handelaren in verboden middelen zich dan ook niet zo heel druk maken. Zo persen producenten van xtc-pillen bijvoorbeeld vaak een herkenbaar logo in hun pillen. Natuurlijk niet hun eigen logo, maar dat van Tesla, Mitsubishi, Starbucks of Superman. En zonder adres of KVK-inschrijving wordt het sturen van een sommatiebrief lastig. Ook in de illegale marihuana-markt is het (soms geestig bedoeld) refereren aan bekende merken en producten niet ongebruikelijk, denk aan het redelijke bekende parodiërende Adihash-logo.  

Nu de handel in marihuana in veel Amerikaanse staten legaal is worden, wordt toepassing en handhaving van het merkenrecht opeens ook een stuk makkelijker. Bij het gebruik van een identiek of overeenstemmend bestaand merk, kunnen merkhouders de inbreukmakende handelaren opeens eenvoudig en effectief aanspreken. En dat doen ze dus ook.

Zo sommeerde merkhouder Mars Wrigley onlangs in de VS en Canada enkele handelaren die zich voor hun marihuana-producten bedienden van haar merken Skittles, Starburst en Life Savers en daarbij ook nog eens vrijwel identieke verpakkingen gebruikten. Ook de gebruiker van het merk Zkittlez werd gesommeerd de inbreuk te staken.

Het lijdt weinig twijfel dat Mars Wrigley haar zaken tegen deze ‘Medicated Skittles zal winnen. De inbreuk is vrij evident en een sterk bijkomend argument is dat verwarringsgevaar in dit geval ook echt gevaarlijk kan zijn. Het per ongeluk uitdelen van feestelijke zakjes ‘medicinale’ Skittles op een kinderpartijtje is iets wat de meeste ouders toch liever niet op hun geweten zouden willen hebben.

 

Beide skille zakjes

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP