Tobacco wel en tabasco niet algemeen bekend

16 november 2022

De overeenstemming van merken speelt een cruciale rol bij het beoordelen of er sprake is van verwarring tussen merken. Zijn de merken niet overeenstemmend, dan kan er ook geen verwarring plaatsvinden. Ook de overeenstemming van producten is een vereiste: ook al zijn merken soms identiek, als de producten niet soortgelijk zijn, dan is er geen verwarring.

Bij het beoordelen van de overeenstemming van merken wordt gekeken naar de visuele, auditieve en conceptuele overeenstemming tussen merken. Vaak ligt de nadruk op de visuele en auditieve overeenstemming. Maar de conceptuele overeenstemming, eigenlijk het conceptuele verschil, kan soms een visuele en auditieve overeenstemming neutraliseren: als er sprake is van een merk dat bestaat uit een woord dat iedereen kent, dan zal de consument het andere merk (dat deze betekenis niet heeft) niet snel verwarren. Bijvoorbeeld LOVE tegen LOEVE.  

Dit verweer wordt in procedures vaak ingeroepen. Bij Europese merken geldt in de praktijk echter een hoge drempel: dat men bijv. in de Benelux (waar Engels gangbaar is), de betekenis van een Engels woord begrijpt wil niet zeggen dat men in Spanje of Letland dit ook snapt. Het gaat dus om een betekenis die in de hele Europese Unie wordt begrepen.

De recente oppositie uitspraak TOBACCO tegen TABASCO laat dit mooi zien. Beide woorden hebben een betekenis: TOBACCO refereert naar de plant waarvan tabak wordt gemaakt en TABASCO is een pepersaus. Het Europese merkenbureau stelt dat het woord TOBACCO in de hele EU wel bekend is. Dit in tegenstelling tot TABASCO, dat dit woord een generieke benaming is van pepersaus, is niet bij elke consument bekend.

Maakt dat voor de uitkomst van de oppositie nog uit? Nee, want als 1 merk in kwestie een wijdverspreide betekenis heeft, kan dit de visuele en auditieve overeenstemming neutraliseren. Nu de betekenis van TOBACCO volgens het Europese merkenbureau algemeen bekend is, is er geen sprake van een gelijkenis tussen de merken TOBACCO en TABASCO en wordt de oppositie afgewezen. 

Tabasco

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP