Tss-pokpokpok

07 juni 2022

Slack is een populair chatprogramma. Als er een berichtje binnenkomt in dit programma hoor je zoiets als tss-pok-pok-pok. Dit soort geluidsmerken zijn soms erg herkenbaar, soms weet je aan enkele noten in welke winkel je bent of met welk merk je te maken hebt. Bescherming van dit soort geluidsmerken kan dus waardevol zijn. Dat dacht Slack ook en heeft om die reden dit geluidsmerk in de Europese Unie ingediend.

Maar de tss-pok-pok-pok van Slack is volgens het Europese merkenbureau niet onderscheidend: het merk is geweigerd omdat het ieder onderscheidend vermogen mist. Met andere woorden, bij het horen van dit geluidje zal de consument niet begrijpen dat dit een merk is.

Slack gaat in verweer en nu heeft het Europese merkenbureau opnieuw een uitspraak gedaan hierover, spoiler: de beslissing blijft gehandhaafd.

In het verweer stelt Slack dat geluidsmerken een geldig merk kunnen zijn. Dat klopt zegt het Europese merkenbureau, alleen moet een geluidsmerk wel een soort van ‘resonantie’ hebben teneinde de consument in staat te stellen om het als merk te zien. Dit ontbreekt bij geluidsmerken die louter functioneel zijn of te banaal. Het geluidje van Slack is volgens deze instantie te banaal.

Slack voert ook aan dat het geluidsmerk is ingeburgerd, dus dat de consument dit geluid als merk is gaan zien. Als je dit claimt zul je hiervoor bewijs moeten indienen, en dat is niet gemakkelijk. Zonder een marktonderzoek waar deze vraag centraal staat en waarbij de uitkomst positief is, kom je er niet. Merkhouders maken hierbij vaak de fout dat zij bewijs indienen van het gebruik van het merk. Maar dat bewijst nog niet dat het merk een merk is geworden. Ook hier is het bewijsmateriaal verre van afdoende. Deze claim wordt dus afgewezen.

Ongetwijfeld zal Slack het hier niet bij laten en in beroep gaan. Wordt vervolgd!

Slack

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP