Vergeten Travis Scott te registreren

10 november 2022

Eerlijk is eerlijk, het gebeurt zelfs beroemdheden: het niet op tijd bewust zijn dat je belangrijk eigendom niet hebt beschermd, namelijk je intellectuele eigendomsrechten. Travis Scott bijvoorbeeld. Zijn naam was weliswaar in Amerika vastgelegd, maar zijn bekendheid was natuurlijk al lang niet meer beperkt tot dit land.

Daar dacht een Chinese partij handig gebruik van te maken en legde het merk TRAVIS SCOTT vast in de Europese Unie voor kleding. Voor merken geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Wel geldt een uitzondering hierop: wanneer je weet dat iemand anders rechthebbende is op een naam, dan kan de aanvraag als te kwader trouw worden gezien. En dat is precies wat Travis Scott heeft aangevoerd in een juridische procedure.

Maar deze procedure is verre van gemakkelijk: Travis Scott heeft eerst zijn bekendheid moeten aantonen aan de hand van talrijk bewijsmateriaal. Maar, zoals het Europese merkenbureau stelt, dat een merk identiek is aan de naam van een beroemdheid is niet afdoende voor kwader trouw. Er moet sprake zijn van een oneerlijke handeling van de aanvrager. Gelukkig voor Travis Scott is dit bewijs er: de Chinese partij verkoopt kleding onder deze naam en met onder meer songteksten van Travis Scott. De nietigheidsactie slaagt dus.

Er is dus een escape, maar veel makkelijker is het om uw merk tijdig te registreren. Wees dus zuinig op uw Intellectuele Eigendomsrechten en wees bewust van de bescherming.

 

Hoodie 1-1

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP