Verliest Airbnb een groot deel van haar Europese merkrecht?

04 april 2022

De weg naar een merkregistratie kan er één zijn met vele hindernissen. Eerst moet je merk beschikbaar zijn en dus niet betwist worden door derden. Goed onderzoek doen naar de beschikbaarheid van het merk is dus raadzaam. Als je eenmaal je de registratie hebt, dan ben je nog niet veilig. Zo kan een derde alsnog jaren later bezwaar maken op grond van een oudere merkregistratie. Heel gangbaar is dat gelukkig niet, maar het komt wel voor. Vervelend, want je bent dan waarschijnlijk al enige jaren op weg met het merk.

Ook kan het voorkomen dat er een vervallenactie wordt gestart. Je zult dan als merkhouder (van een merk dat aan de gebruiksplicht moet voldoen) bewijs van gebruik moeten indienen om aan te tonen dat je merk in de afgelopen 5 jaren is gebruikt. Je zal flink aan de bak moeten als je een merkregistratie hebt die voor vele producten en diensten is ingeschreven, want voor al die producten en diensten moet je bewijs aantonen.

Airbnb heeft ook bewijs moeten aantonen toen een doorhalingsactie tegen het Europese merk Airbnb was ingediend wegens niet gebruik van het merk Airbnb. Je zult denken, dat is toch appeltje eitje, Airbnb is toch wereldberoemd? Dat dacht Airbnb ook, maar volgens het Europese merkenbureau is het argument dat Airbnb bekend is, geen excuus om geen bewijs in te dienen.

Uiteindelijk dient Airbnb bewijs in: heel veel artikelen, facturen, een Google Analytics rapport etc. Het Europese merkenbureau bekijkt al dit bewijs en vergelijkt dit met de diensten die onder het merk Airbnb vallen. Het merkenbureau ziet voor de meerderheid van de diensten echter geen bewijs van gebruik. Een schrikbarende uitkomst voor Airbnb! Dit betekent dat het merk wordt geschrapt voor diverse diensten waaronder een website waar reviews staan, diensten op het gebied van reserveringen, het aanbieden van een online database: de lijst is eindeloos. Diensten voor het aanbieden van accommodaties blijven wel gehandhaafd. De resterende 6 klassen gaan de prullenbak in. Een bittere pil dus. Het is zeer waarschijnlijk dat Airbnb hiertegen in beroep zal gaan.

Airbnb

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP