Waar ken ik dat logo van?

28 juni 2022

Een logo is een populaire manier om de branding van een merk vorm te geven. Logo’s bestaan in allerlei vormen en maten. Je kunt door middel van grafische vormen, kleuren en lettertypen vaak al een heel verhaal vertellen en daarmee je merknaam versterken. Daarom is het beschermen van een logo dan vaak ook erg belangrijk. Hierbij zijn, net als bij een merknaam, strategische keuzes te nemen. Deze hangen vaak af hoe een logo ingezet gaat worden en hoe deze er uitziet. Is het een combinatie van een woord en grafische elementen? Of is het enkel een grafisch element (de swoosh van Nike bijv.) dat met name los wordt gebruikt? Wordt het logo in een enkele kleur gebruikt of komen er allerlei kleurvarianten voor in het logo?

Om een logo optimaal te beschermen zijn vaak meerdere merkregistraties (en ook registratie als model) nodig.

Als je logo eenmaal geregistreerd is, dan wil je het absoluut verdedigen. Dat moet UBISOFT, een bekende maker van games, ook gedacht hebben toen zij de aanvraag zag van een logo van een Chinese bedrijf Shenzhen Giec Digital Co., Ltd. Beide logo’s bestaan uit spiralen waardoor er dus sprake is van een conceptuele overeenstemming. De vraag is alleen: zijn de logo’s ook visueel overeenstemmend?

Hierop antwoord het Europese merkenbureau met ‘nee’. De spiralen zijn op een andere manier weergegeven. Het merk van Ubisoft bestaat uit 1 lijn met een gelijke dikte dat 4 keer rond gaat. Bij het betwistte Chinese merk is het in het midden dikker en aan het uiteinde dunner en gaat maar 1 keer rond. Er is dus geen sprake van overeenstemmende totaalindruk en dus niet ook van verwarring, omdat de gelijkenis tussen de merken niet zo groot is.

Aan de hand van deze case wordt maar weer eens duidelijk dat enkel een conceptuele overeenstemming over het algemeen niet voldoende is voor een succesvolle oppositie. Er zal dus ook een redelijke visuele overeenstemming aanwezig moeten zijn, wil de totaalindruk van merken overeenkomen.

Ubisoft beeld bij tekst

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP