Wanneer is er sprake van merkinbreuk?

Ben je in het bezit van een merkregistratie? Dan is jouw merk beschermd tegen misbruik en inbreuk. Je hebt het exclusieve recht op het merk en kan een ander verbieden een teken te gebruiken dat lijkt op jouw merk. Hoe zit dat precies met ‘verbieden’? Waar kun je tegen optreden?

Er zijn vier beschermingsgronden:

Identiek merk voor identiek product of dienst

Je kunt bezwaar maken als een ander een identiek merk registreert of gebruikt voor identieke producten of diensten.

Verwarring door identiek of overeenstemmend merk voor identiek of soortgelijk product of dienst

De meest toegepaste rechtsgrond is het gevaar voor verwarring. Er is dan sprake van een identiek of overeenstemmend merk dat gebruikt wordt voor identieke of soortgelijke producten of diensten. De ultieme vraag die beantwoord moet worden, is of de consument de beide merken met elkaar kan verwarren of kan denken dat de producten van dezelfde onderneming afkomstig zijn. Deze grond vereist een overeenstemming tussen de merken, op visueel, auditief of conceptueel vlak. Ook moeten de producten of diensten identiek of soortgelijk zijn. Dit is het geval als de producten concurrerend of complementair zijn en gebruik maken van dezelfde verkoopkanalen.

Overeenstemmend merk dat afbreuk doet aan een bekend merk

De derde grond is enkel in te roepen bij bekende merken. Als een overeenstemmend merk voor dezelfde of andere producten meelift op de bekendheid of reputatie van een bekend merk, kan er worden opgetreden. Ook als er geen gevaar is voor verwarring, kan een bekend merk optreden als het inbreukmakend merk afbreuk doet aan de reputatie of het onderscheidend vermogen van een bekend merk. Het bekende merk zal de bekendheid moeten bewijzen met bewijsmaterialen als marktonderzoeken, omzetcijfers en vermeldingen in de media.

Gebruik anders dan als merk

Tenslotte kun je als merkhouder optreden tegen elk ander gebruik dan als merk. Bijvoorbeeld het gebruik van jouw merknaam als handelsnaam, registratie als domeinnaam of het gebruik van een parodiemerk op een kritieksite. Ook hier moet worden aangetoond dat er wordt meegelift door de vermeende inbreukmaker of dat er sprake is van verwatering van jouw merk. Deze vierde grond is enkel weggelegd voor Benelux merkregistraties en bijvoorbeeld niet voor Europese merken. De bescherming van Benelux merken is dus iets breder dan die van Europese merken, wat vaak de reden is om een Benelux merk te handhaven, ook al is het merk inmiddels ook als Europees merk geregistreerd.

Bewaking kan je helpen bij het opsporen van merkinbreuk. Je krijgt dan een inbreukalert wanneer een mogelijk inbreukmakend merk wordt gesignaleerd zodat je tijdig kunt optreden.

Je leest meer over bewaking in ons blog Wat is bewaking en hoe kan het mij helpen? of kijk onze video over bewaken.

Wanneer inbreuk wordt gesignaleerd, door jezelf of doordat je een inbreukalert heeft ontvangen, kan Knijff je met raad en daad bijstaan met het oplossen van de kwestie. Hoe dat gebeurt, kun je zien in onze video over optreden tegen merkinbreuk.

Bij het bewaken en verdedigen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die je graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van jouw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van jou.

Wil je jouw merk bewaken of heb je een merkenconflict? Neem dan contact met ons op.

Vorige
Vorige

Nijntje en een stout konijntje, part II

Volgende
Volgende

Matterhorn verdwijnt van de Toblerone-verpakking