Wat is het verschil tussen de tekens TM, ® en ©?

21 juni 2022

U kent ze vast wel, deze tekens. Ze komen veelvuldig voor bij merken. Maar wanneer wordt welk teken nu gebruikt? En wat is het verschil?

TM

Het symbool TM (trademark) wordt in het algemeen gebruikt wanneer een merk nog niet definitief is geregistreerd, maar wel is aangevraagd bij de merkeninstantie. Dit teken wordt over het algemeen in Amerika gebruikt.

®

Zodra het merk definitief is geregistreerd wordt het symbool ® gebruikt; hetgeen staat voor “registered trademark”.

©

Het © symbool betekent “copyright” en wordt gebruikt om aan te geven dat een werk auteursrechtelijk beschermd is.

Er is in de Benelux geen verplichting om deze tekens te gebruiken, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten of andere landen. Maar men mag de tekens dus wel gebruiken. Het gebruik van een ®-symbool kan bijdragen aan de preventie van merkinbreuk. Er wordt duidelijk aangegeven dat het gaat om tekens waar een bepaalde vorm van bescherming voor wordt geclaimd. Daarbij heeft het vaak een afschrikwekkende werking naar anderen die een merk willen gebruiken dat er op lijkt.

In het buitenland moet worden opgepast met het gebruik van deze tekens. Vooral als het merk niet is geregistreerd maar er wel een ® bijstaat zou dit als misleidend kunnen worden gezien.

Misschien vindt u onze blogs 10 valkuilen bij merkregistratie  of  5 tips voor het vastleggen van uw merk in het buitenland ook interessant om te lezen.

Bij het vastleggen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Heeft u vragen over het gebruik van deze tekens of over merkbescherming? Neem dan contact met Knijff op.

Deel dit bericht

HEEFT U VRAGEN OVER HET GEBREUIK VAN DEZE TEKENS OF MERKBESCHERMING?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP