Welke merkonderzoeken zijn er?

08 april 2021

Voorafgaand onderzoek naar de beschikbaarheid van een merk is cruciaal voor ongestoord gebruik en registratie. Het is een van de 3 stappen waaruit maximale merkbescherming bestaat.

Knijff Merkenadviseurs staan bekend om zijn expertise in merkonderzoeken. Knijff heeft een aantal onderzoeken ontwikkeld die merkhouders in staat stellen inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van hun merk.

Een volledig beschikbaarheidsonderzoek

Niet alleen identieke maar ook gelijkende merken, voor soortgelijke producten en diensten, kunnen een bezwaar zijn voor gebruik en registratie van een nieuw merk. De enige manier om alle risico’s die oudere merken met zich meebrengen in kaart te brengen, is het doen van een beschikbaarheidsonderzoek.

Wij maken een analyse van alle geregistreerde en aangevraagde merken. Komt er een merk naar voren dat identiek of sterk lijkt op het voorgestelde merk, dan wordt dit merk nauwkeurig bestudeerd en wordt er gekeken of dit merk een mogelijk probleem kan vormen. Is er een mogelijk probleem? Dan bekijken we met u hoe dit obstakel geëlimineerd kan worden zodat er vrij baan is voor uw merk.

Bij dit onderzoek wordt ook gekeken of uw merk registreerbaar is. Dat wil zeggen, of het als merk wordt geaccepteerd door de merkeninstanties. In onze whitepaper De kracht van een goede merknaam kunt u meer lezen over de registreerbaarheid van een merknaam.

Screen-onderzoek

Een Screen-onderzoek geeft een diepgaander risico-inschatting dan het identieke onderzoek. Dit onderzoek geeft echter geen volledige risico-inschatting zoals bij een beschikbaarheidsonderzoek. Het brengt niet alleen identieke merken maar ook overeenstemmende merken aan het licht zij het minder uitgebreid dan bij een beschikbaarheidsonderzoek. Het onderzoek is daarom niet volledig, zoals bij een beschikbaarheidsonderzoek, maar het geeft wel een beeld van de beschikbaarheid. Dit onderzoek is vooral aantrekkelijk als een merk in diverse landen geregistreerd moet worden, maar er geen budget is om in elk land een volledig beschikbaarheidsonderzoek te doen.

Een identiek onderzoek

Dit is een onderzoek naar exact dezelfde naam in het merkenregister. Dit onderzoek geeft maar zeer beperkt inzage in de beschikbaarheid van een merk. Daarvoor is een volledig beschikbaarheidsonderzoek nodig zoals hierboven genoemd. Een identiek onderzoek kan in sommige gevallen wel een goede eerste start zijn bij het onderzoeken van een merk. Het geeft een indicatie van de beschikbaarheid. Als u bijvoorbeeld meerdere merknamen als optie heeft, kan een identiek onderzoek duidelijkheid geven over welke naam de meeste potentie heeft. Een aanvullend volledig beschikbaarheidsonderzoek kan daarna plaatsvinden.

Deze merkonderzoeken kunnen in bijna elk land worden verricht. Waar u laat onderzoeken is natuurlijk afhankelijk van uw buitenlandse plannen met het merk. Wilt u meer weten over onderzoeken in het buitenland, lees dan hier over onze dienst Multisearch®.

Bij het onderzoeken en registreren van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk onderzoeken? Neem dan contact op met een merkenadviseur.

Lees ook ons blog Hoe checkt u uw merknaam? en 4 tips voor merkonderzoeken.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK ONDERZOEKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP