Welke soorten merkbewaking zijn er?

01 februari 2021

Een merkregistratie alleen is niet voldoende om uw merk te beschermen. Goede verdediging tegen inbreukmakende merken is minstens zo belangrijk. In ons blog Wat is merkbewaking en hoe kan het mij helpen? leest u hier meer over. 

Bij het verdedigen van uw merken is het cruciaal om merkaanvragen van merken die lijken op uw merk tijdig te signaleren. Als een merk al lang en breed op de markt is, zal de wederpartij niet snel bereid zijn om het merk aan te passen. Dure rechtszaken moeten dan worden opgestart om een beslissing te forceren. 

Om dergelijke inbreukmakende merkaanvragen op te sporen is merkbewaking nodig. Merkbewaking houdt de merkenregisters 24 uur per dag in de gaten. Dagelijks worden duizenden merken aangevraagd, die allemaal worden vergeleken met uw merk. Vervolgens bekijken de bewakingsexperts en uw merkenadviseur de resultaten. Is er sprake van mogelijke inbreuk, dan ontvangt u van ons een inbreukalert.

Afhankelijk van uw merk en het gebied waar u actief bent, is bewaking van uw merk mogelijk voor namen, logo’s en handelsnamen. Deze drie zijn cruciaal. Daarnaast is bewaking ook mogelijk voor domeinnamen en merkaanvragen van concurrenten. Hieronder de verschillende bewakingen wat meer uitgelegd:

Woordbewaking

Bewaakt de merknaam ten opzichte van alle merken in het merkenregister. Elke aanvraag van een merk dat een overeenstemmende naam of woord bevat wordt gerapporteerd.

Logobewaking

Bewaakt de grafische elementen van uw logo ten opzichte van alle logo’s in het merkenregister. Elke aanvraag van een merk dat een overeenstemmende afbeelding bevat, wordt gerapporteerd.

Handelsnaambewaking

Bewaakt de merknaam ten opzichte van het handelsnaamregister in Nederland. Elke relevante overeenstemmende handelsnaam die wordt geregistreerd, wordt gerapporteerd.

Domeinnaambewaking

Dit kan voor diverse domeinnaamextensies. Domeinnamen die lijken op de bewaakte merknaam, worden gerapporteerd.

Concurrentiebewaking

Dit houdt in de gaten welke merken door uw concurrenten worden aangevraagd. Door vroegtijdig te weten welke merken en in welke landen ze te registreren, kunt u inspelen op hun plannen. Dit is vooral nuttig als u een belangrijke concurrent hebt.

De meest gebruikelijke bewakingen zijn de combinatie van woordmerkbewaking, logobewaking en handelsnaambewaking. Bewaking is mogelijk in de Benelux, Europa en wereldwijd. De keuze hiervan is afhankelijk van het gebied waar u belang heeft.

U kunt ook nog onze video over het bewaken van uw merken bekijken.

Bij het registreren en verdedigen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u uw merk bewaken? Neem dan contact met ons op. 

Deel dit bericht

WILT U UW MERK BEWAKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP