Wijzigingen rond uw merk zijn van invloed op de merkrechten; wat moet u weten?

Een merkregistratie is niet statisch. Het ‘leeft’. Dat wil zeggen dat er wijzigingen kunnen plaatsvinden die van invloed zijn op de geldigheid van een merkregistratie.

Om de zekerheid te hebben dat de merkrechten nog steeds goed zijn geregistreerd, is het noodzakelijk de gegevens up-to-date te houden en uw merkenadviseur te blijven inlichten. De volgende wijzigingen kunnen van invloed zijn op de geldigheid van uw merkrechten en is het van belang uw merkenadviseur in te lichten:

  • Ik ga verhuizen.

  • Ik ga het merk verkopen.

  • Ik wil het merk op een andere merkhouder zetten.

  • De naam van mijn onderneming verandert.

  • Een ander mag het merk ook gebruiken.

  • Ik heb geld nodig van de bank en gebruik mijn merk als onderpand.

  • Ik ga met het merk naar nieuwe landen toe.

  • Ik krijg een nieuwe huisstijl.

  • Mijn assortiment breidt uit.

  • In grote lijnen kunnen er twee soorten wijzigingen plaatsvinden.

  • Het merk wijzigt.

  • De omstandigheden van de merkhouder wijzigen.

Het merk wijzigt

Wanneer het merk wijzigt, denkt u hierbij aan een restyling van uw logo of huisstijl, of het toevoegen van nieuwe producten aan het assortiment, dan volstaat uw huidige merkregistratie niet altijd meer om uw merkrechten veilig te stellen. Uitbreiding van uw merkrecht is dan noodzakelijk, bijvoorbeeld door een nieuwe merkregistratie te verrichten.

Heeft u een nieuw logo of een nieuwe huisstijl? Stuur een voorbeeld op naar uw merkenadviseur zodat hij kan beoordelen of uw huidige merkregistratie voldoende is. Breidt u het assortiment uit met nieuwe producten of diensten? Of heeft u nieuwe afzetgebieden? Laat ook dit zo spoedig mogelijk aan uw merkenadviseur weten om te bepalen of uw huidige registraties uw belangen voldoende dekken.

De omstandigheden van de merkhouder wijzigen

Als de gegevens van de merkhouder wijzigen, bijvoorbeeld door een naamswijziging of een verhuizing, dan moeten die gegevens aangepast worden in het register. Wil de merkouder de rechten kunnen inroepen tegen derden, bijvoorbeeld in een conflict, dan moet de juiste eigenaar in het merkenregister staan.

Ook wanneer de merkrechten verkocht worden aan een ander bedrijf, moet de nieuwe merkhouder in het register worden aangetekend. Wanneer u iemand toestemming geeft om het merk te gebruiken, of wanneer de bank een pandrecht op het merk neemt, moet dit worden aangetekend in het register. Zo niet, dan hebben de wijzigingen geen effect ten opzichte van derden.

Als u wijzigingen tijdig doorgeeft, kan uw merkenadviseur zorgen dat uw merkrechten te allen tijde voldoende dekkend zijn voor uw activiteiten.

Wilt u meer lezen over merkbescherming? Lees dan ook onze blog Maximale merkbescherming in 3 stappen.

Bij het registreren van een merk en het onderhouden van uw merkrechten komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u meer weten over merkbescherming of uw merk registreren? Neem dan contact met ons op.

Vorige
Vorige

Zomerperikelen

Volgende
Volgende

Een oppositie winnen? “Not that complicated” voor Avril Lavigne