Word een beter mens, draag merkkleding!

23 december 2021

Wie namaak draagt, wordt een slechter mens. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek. Het begint met inbreukmakende producten en het eindigt met algeheel moreel verval. Kort gezegd.

Het onderzoek is al wat ouder, maar duikt zo nu en dan weer op in de media. Niet in de laatste plaats omdat het grote anekdotische waarde heeft. De Amerikaanse hoogleraar gedragseconomie Dan Ariely schreef erover in zijn boek The (Honest) Truth about Dishonesty (vertaald als Heerlijk oneerlijk). Wat ons eerlijk of oneerlijk maakt komt vaak niet van binnen, maar van buiten.

Ariely wist hoe statusgevoelig mensen zijn en kende zelf ook het gevoel dat je je beter kunt gaan voelen als je chique merkkleding draagt. Hij vroeg zich af of het andersom ook zo werkte. En dat was zo.

Bij een onderzoek liet hij een groep proefpersonen, onder het mom van de een of andere test, eerst een tijdje een Chloë zonnebril dragen. Een derde van deelnemers dacht dat het een echte, hele dure Chloë zonnebril was, een derde kreeg te horen dat het inbreukmakende namaakbril was en een derde kreeg niets te horen over de bril. Daarna begon de echte test.

Alle deelnemers moesten een serie rekensommen maken en zelf laten weten hoeveel fouten ze hadden gemaakt. De onderzoekers kregen de gemaakte sommen niet meer onder ogen en de deelnemers dachten dat ze ongemerkt konden liegen over hun aantal fouten. En dat deden ze.

Wat bleek? Afgemeten aan de controlegroep waren de deelnemers die dachten dat ze een echte Chloë hadden gedragen gemiddeld wat eerlijker over hun fouten. Maar de proefpersonen die dachten dat een ze een nepbril hadden gekregen, logen juist ver bovengemiddeld. 74 procent maar liefst! Uit een vervolgonderzoek bleek bovendien dat namaakdragers ook wantrouwiger waren en eerder dachten dat andere mensen leugenaars en oplichters waren.

“Zodra we bewust een namaakproduct gebruiken, vervagen onze morele beperkingen en zijn we eerder geneigd om het ingeslagen pad van oneerlijkheid te vervolgen”, concludeerde Ariely, enigszins dramatisch.

De moraal? Vaak wordt gedacht dat het merkenrecht alleen maar de belangen van de fabrikanten dient. Maar uit dit onderzoek blijkt maar weer eens dat het merkenrecht ook het algemeen maatschappelijk belang dient. En onszelf. We worden er betere mensen van.

Real brands

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP