Zeg Roodkapje, wat ga je registreren?

16 december 2021

Merkenregisters bestaan niet in sprookjesland. Roodkapje heeft haar naam of portret zelf nooit als merk laten vastleggen. Jammer, want van de licentie-vergoedingen alleen hadden zij, haar kinderen, kindskinderen en latere nakomelingen in grote weelde kunnen leven.

Natuurlijk hebben anderen de naam Roodkapje inmiddels wel geregistreerd. De Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien bijvoorbeeld. Deze bekende brouwerij van sekt (de Duitse versie van champagne, kort gezegd) gebruikt het merk Rotkäppchen voor flessen sekt met een rode capsule: letterlijk een rood kapje op de hals van de fles. En hoewel Roodkapje nog minderjarig is, doet zij het heel erg goed als drankmerk. En dat wil deze Duitse brouwer natuurlijk graag zo houden.

Rode Hoodie

Vandaar ook dat meteen bezwaar werd gemaakt tegen een nieuwe Europese merkaanvraag voor drank. Een beeldmerk. Zonder tekst. Niet meer dan een afbeelding van een cape met capuchon. Een rode. Net als die van Roodkapje.

Rotkäppchen-Mumm baseerde de oppositie tegen het beeldmerk op haar eigen woordmerken Red Cap en Rotkäppchen. Rode kapjes zijn rode kapjes, of het nou woorden of afbeeldingen zijn, zo was de gedachte.

Het Europese Merkenbureau (het EUIPO) oordeelde anders. Er is geen overeenstemming tussen de woordmerken en het beeldmerk met de rode cape. Niet visueel, niet auditief en ook niet begripsmatig.

Geen gelijkenis

Volgens het bureau zal het relevante publiek (handelaren en opdrinkers) bij de woordmerken Red Cap en Rotkäppchen denken aan een rode pet of aan een sprookjesfiguur, terwijl het beeldmerk wordt gezien als ‘een in een rode mantel gehulde persoon’. En dat zijn geen overeenstemmende dingen, wederom volgens het bureau. Dat het Duitse drankmerk heel bekend en onderscheidend zou zijn (überdurchschnittlich kennzeichnungskräftig) speelt daarbij geen rol. Niet op elkaar lijken is nu eenmaal niet op elkaar lijken.

In theorie kunnen woordmerken en beeldmerken begripsmatig met elkaar overeenstemmen. Het woordmerk Tijger zou succesvol bezwaar kunnen maken tegen een beeldmerk van een tijger (voor dezelfde producten of diensten) en het woordmerk Turquoise zou kunnen optreden tegen het kleurmerk turquoise. Uit de zaak Roodkapje blijkt wel dat zo’n vergelijking in de praktijk heel anders kan uitpakken. Ook in het merkenrecht zijn er geen zekerheden en iedere zaak moet op zijn eigen merites worden beoordeeld.

Woord en beeldmerk

 

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP