Zwerkbal is op zoek naar een nieuwe naam

21 januari 2022

Je baseert je sport op een boek en geeft het dezelfde naam als in het boek. Maar dan besluit je dat het beter is voor je sport om toch maar niet iemand anders’ merk te gebruiken. En dat het eigenlijk ook maar beter is om je helemaal te distantiëren van het boek en de schrijfster waarop je jouw (nou ja, jouw) sport hebt gebaseerd. In dat geval wordt de werkelijkheid misschien niet vreemder dan het boek, maar wel veel ingewikkelder.

Die sport is zwerkbal. Dat wil zeggen, zwerkbal voor gewone mensen. En zwerkbal wil geen zwerkbal meer heten en liever ook niet meer geassocieerd worden met de geestelijke moeder van zwerkbal, J.K. Rowling.

Zwerkbal, overigens een briljante vertaling van het originele quidditch, is de favoriete sport van Harry Potter en zijn schoolgenoten. Zij spelen het hoog in de lucht, op bezemstelen en met drie soorten ballen, de slurk, de beukers en de gouden snaai. Winnaar is het team dat de gouden snaai vangt, kort gezegd. Klinkt leuk, maar niet echt iets om zelf thuis te doen, als je maar een eenvoudige dreuzel bent.

Daar dachten twee Amerikanen uit Vermont in 2005 anders over. Omdat ze niet konden vliegen, veranderden ze de regels enigszins. In de versie van de US Quidditch en Major League Quidditch blijven de spelers op de grond, zij het dat “ieder speler te allen tijde een bezemsteel tussen de benen moet houden.”

Maar het merk Quidditch is een merk van Warner Bros, de studio die de Harry Potter films uitbracht. En US Quidditch en Major League Quidditch willen graag groter groeien, misschien zelfs een olympische sport worden, en zien nu toch wat merkenrechtelijke obstakels. Marketing, merchandising en sponsorcontracten worden nu eenmaal wat ingewikkelder als je naam niet je eigen merk is.

Bovendien heeft J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter ook aangegeven dat zij de beide zwerkbal-sportbonden nooit heeft ‘endorsed or licensed’. Dat klinkt op zich al dodelijk, maar dat vinden de bonden juist weer geen bezwaar. Sterker nog, door de transgender-discussie waarin J.K. Rowling terecht is gekomen, willen ze juist graag afstand nemen van de schrijfster die de sport en de naam bedacht.

US Quidditch en Major League Quidditch zijn dus op zoek naar een nieuwe naam. Want ondanks dat ze het merk niet mogen gebruiken en ondanks dat zij niet met de bedenker geassocieerd willen worden (en de bedenker niet met hun dreuzelversie), willen ze kennelijk toch heel erg graag deze hoogst merkwaardige sport blijven beoefenen. De conclusie? Als het een boek was, dan zou u het niet geloven.  Beeld bij tekst-2

Deel dit bericht

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900 NEEM CONTACT OP