Een wereldwijde merkregistratie bestaat niet!

11 oktober 2022

Regelmatig krijgen wij de vraag wat een wereldwijde merkregistratie kost. Begrijpelijk, want met internet en toenemende globalisering, is de wereld in feite één markt geworden. Helaas is het niet mogelijk om door middel van één aanvraag een merk in de hele wereld vast te leggen. Maar hoe krijgt u dan bescherming van uw merk in het buitenland?

Gelukkig zijn er wel registratieprocedures die de merkhouder helpen om op een kostenefficiënte manier een merk toch in veel landen tegelijk te beschermen. De eerste vraag die u zich moet stellen is: welke landen zijn voor mijn merk relevant? Met andere woorden, waar is er al omzet of waar verwacht ik de komende jaren omzet? U zult namelijk toch een afweging moeten maken tussen landen, tenzij het budget voor de merkbescherming heel ruim is.

Met deze selectie van relevante landen kunt u kijken voor welke landen op de meest kostenefficiënte manier merkbescherming aangevraagd kan worden. Zitten deze landen bijvoorbeeld in de Europese Unie? Dan is een Europese registratie een aantrekkelijke optie. Door middel van één merkregistratie verkrijgt u een merkrecht in alle EU-lidstaten. Zijn er ook landen buiten de EU bij, dan is het zaak te kijken welke van deze landen lid zijn van het Internationale registratiesysteem. Deze registratie kunt u zien als een bundeling van allemaal nationale aanvragen, maar dan financieel zeer aantrekkelijk.

Welke route voor u het beste is heeft met verschillende factoren te maken. U leest hierover meer in onze blogs Een merk registreren in het buitenland, hoe gaat dat? en De verschillende merkregistratiesystemen breder uitgelegd.

Nog een belangrijk puntje van aandacht: voordat u uw merk in het buitenland registreert, zorgt u dan dat u onderzoek heeft gedaan naar de beschikbaarheid van het merk. Lees ons blog Merkonderzoek in het buitenland, een must om vervelende situaties te voorkomen

Misschien vindt u onze video Met uw merk de grens over. Wat zijn de consequenties? ook interessant.

Wilt u uw merk professioneel laten registreren? Neem dan contact op met een merkenadviseur.

Deel dit bericht

WILT U UW MERK LATEN REGISTREREN IN HET BUITENLAND?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP